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アーユルヴェーダ 生命に関する智慧

スリランカのお正月料理『キリバス』

2022.12.28

ところ変われば、新年の祝い方やお正月料理も色々。
スリランカでは、ココナッツミルクで炊いたご飯・キリバスというお料理をいただきます。


キリバスは、誕生日や記念日など特別なお祝いに欠かせない、スリランカの国民的な料理です。一般的なニューイヤー(1月1日)はもちろん、スリランカの新年(4月13~14日)にも作られます。
スパイシーな肉料理や、サーモンなどのフィッシュカレー、チキン、サンボルなどと合わせていただくのが一般的。ちょっぴり丁寧な朝食にしたい時にも、キリバスは好まれます。

それでは、クリーミーで美味しいキリバスのレシピをご紹介!
[キリ(Kiri) はミルク、バス(Bath) はお米の意味]

《材料》
 ① 白米または赤米:2カップ
 ② 水:3と ¾カップ
 ③ ココナッツミルク:400 ml (1缶)
 ④ 塩:小さじ2

《作り方》

  1. 米を研いで炊飯器(またはお好みで炊飯用の鍋)に入れる。
  2. 水と塩小さじ1を加え、通常の方法で炊く。
  3. 炊けたら、熱いうちにココナッツミルクと塩小さじ1を加え、よく混ぜる。
  4. 生のココナッツミルクの匂いがまだ残っていたら、追加で2~3分熱を加える(炊飯器、あるいは鍋で)

熱いうちに皿によそって、ひし形に形を付ける。
冷めて固くなったら、切り分けて召し上がれ!

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新年の食卓に、バナナが並ぶ様子は常夏の国ならではですね!

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スリランカの方は、スイーツも大好きなんですって。

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Kiribath (Sri Lankan Milk Rice)

Kiribath is Sri Lanka's national dish which we make for every celebration in Sri Lanka like B'days, Anniversaries, special days/events and also enjoyed during the Sri Lankan new year days on April 13th & 14th and even the general new years on 1st of January.

We typically enjoy Kiribath with a spicy meat or fish curry like salmon or chicken and also a spicy and sweet onion sambol. We also like to enjoy Kiribath as a delicious breakfast on any day we choose. Here's the recipe for a creamy & delicious Kiri bath/Milk Rice;

Ingredients:
① 2 cups red or white rice
② 3 & ¾ cups water
③ 400 ml thick coconut milk (1 can)
④ 2 tsp salt

Method:

  1. Wash the rice well and drain water and add rice to the rice cooker pot.
  2. Add water and 1 tsp salt (leave rest of salt for later) and cook your rice in your usual preferred method.
  3. Once the rice is cooked, while its warm, add the coconut milk and rest of the salt and combine well.
  4. If the raw coconut milk smell is still there, turn the heat back on and cook for another 2-3 minutes on stove or in the rice cooker.
  5. Place mixture on a plate while hot and cut into diamond shapes. As it cools, it will harden and will be easier to cut.

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