ところ変われば、新年の祝い方やお正月料理も色々。
スリランカでは、ココナッツミルクで炊いたご飯・キリバスというお料理をいただきます。
キリバスは、誕生日や記念日など特別なお祝いに欠かせない、スリランカの国民的な料理です。一般的なニューイヤー(1月1日)はもちろん、スリランカの新年(4月13~14日)にも作られます。
スパイシーな肉料理や、サーモンなどのフィッシュカレー、チキン、サンボルなどと合わせていただくのが一般的。ちょっぴり丁寧な朝食にしたい時にも、キリバスは好まれます。
それでは、クリーミーで美味しいキリバスのレシピをご紹介!
[キリ(Kiri) はミルク、バス(Bath) はお米の意味]
《材料》
① 白米または赤米:2カップ
② 水:3と ¾カップ
③ ココナッツミルク:400 ml (1缶)
④ 塩:小さじ2
《作り方》
- 米を研いで炊飯器(またはお好みで炊飯用の鍋)に入れる。
- 水と塩小さじ1を加え、通常の方法で炊く。
- 炊けたら、熱いうちにココナッツミルクと塩小さじ1を加え、よく混ぜる。
- 生のココナッツミルクの匂いがまだ残っていたら、追加で2~3分熱を加える(炊飯器、あるいは鍋で)
熱いうちに皿によそって、ひし形に形を付ける。
冷めて固くなったら、切り分けて召し上がれ!
新年の食卓に、バナナが並ぶ様子は常夏の国ならではですね!
スリランカの方は、スイーツも大好きなんですって。
------------------------------------------------------------------
Kiribath (Sri Lankan Milk Rice)
Kiribath is Sri Lanka's national dish which we make for every celebration in Sri Lanka like B'days, Anniversaries, special days/events and also enjoyed during the Sri Lankan new year days on April 13th & 14th and even the general new years on 1st of January.
We typically enjoy Kiribath with a spicy meat or fish curry like salmon or chicken and also a spicy and sweet onion sambol. We also like to enjoy Kiribath as a delicious breakfast on any day we choose. Here's the recipe for a creamy & delicious Kiri bath/Milk Rice;
Ingredients:
① 2 cups red or white rice
② 3 & ¾ cups water
③ 400 ml thick coconut milk (1 can)
④ 2 tsp salt
Method:
- Wash the rice well and drain water and add rice to the rice cooker pot.
- Add water and 1 tsp salt (leave rest of salt for later) and cook your rice in your usual preferred method.
- Once the rice is cooked, while its warm, add the coconut milk and rest of the salt and combine well.
- If the raw coconut milk smell is still there, turn the heat back on and cook for another 2-3 minutes on stove or in the rice cooker.
- Place mixture on a plate while hot and cut into diamond shapes. As it cools, it will harden and will be easier to cut.