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アーユルヴェーダ 生命に関する智慧

コーラキャンダ ~ハーブのお粥~

2022.08.19
スリランカのお粥、コーラキャンダ。シンハラ語でコーラ=緑・葉、キャンダ=お粥の意味。

冷たいものばかり摂りがちな夏の朝食にもおすすめ、ハーブのお粥をご紹介します。 暑い季節はもちろん、ピッタが高まっている時のホームレメディとしてもよいでしょう。

◆コーラキャンダ(ハーブ
Kola Kenda (Herbal Porridge)

【材料(4人分)】

1) 赤米または白米:25g
2) 大きめにスライスしたレッドオニオン:5片
3) ニンニク:5片
4) 水:2カップ強(お粥用)
5) 水:500ml(グリーンジュース用)
6) ココナッツミルク: 500ml
7) ゴーツコーラ&カラピンチャ またはベイリーフ: 合わせて200g(あるいは1種類の葉を200g)

Ingredients: (Serves: 4)
1) 25g red rice (Aka-mai) or white rice (Haku-mai)
2) 5 pieces of chopped red onion
3) 5 cloves of garlic
4) 2 cups water or more for porridge
5) 500ml water for green juice
6) 500ml coconut milk
7) 200g Gotukola & Karapincha or Bay Leaves (or 200g of only 1 type)

作り方】
米を洗い、レッドオニオン・ニンニクと一緒に鍋に入れます。
次に水:2カップ強を加え米を炊きます。(お好みで塩を加えて)
ごはんがお粥状になったら、ココナツミルクを加えてよく混ぜ、ご飯を少しつぶし(つぶし過ぎないように)、とろみがつくまで弱火で煮ます。

Method:
Wash the rice several times in a strainer. Then add rice into a pot with red onion and garlic.
Next, cook the rice by adding 2 cups water or more and salt as required. Once it's cooked like a porridge, add coconut milk into the pot and mix well and mash a little (not too much) and boil on low heat till thick.

ゴーツコーラとカラピンチャの葉を洗って細かくカットし、水:500mlと一緒にブレンダーにかけます。
ジュース状になるまでよくブレンドしたら、ジュースを濾して鍋のお粥に加え、よく混ぜます
弱火で煮込み、よく煮えたら塩で味を調えスープボールによそいます
Then wash Gotukola and Karapincha Leaves and cut them finely. Add it in to a blender with 500ml water and blend well until it becomes a juice.
Strain the green juice and add to the pot of rice porridge and mix well. Boil the mixture on low heat and once boiled add salt to taste and serve in a soup bowl.

このハーブ粥は、ヘルシーな朝食としておすすめです。喉の渇きを癒し、身体の水分補給と同時にエネルギーとなり、血中コレステロールを下げると言われています。
This Herbal Porridge is a healthy breakfast which helps to reduce dryness of the body, quench your thirst and energizes the body and reduces blood cholesterol.

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