スリランカの美味しいモノとして思い浮かべるのは、やっぱりカレー!
数あるスリランカカレーの中から、今回は日本でも再現しやすいチキンカレーのレシピをご紹介します。
Here is the recipe for popular & delicious Sri Lankan curry:
チキンカレー Chicken Curry
《材料》
鶏肉500g(骨付き)、チリパウダー小さじ2、カレーパウダー(ローストしていないもの)小さじ1、ローストカレーパウダー小さじ1、ターメリックパウダー小さじ1/4、塩小さじ1、ニンニク4片(みじん切り)、みじん切りにしたショウガ小さじ1/2、スライスした玉ねぎ1個、グリーンチリ2本(みじん切り)、カレーリーフ6~8枚、小さく切ったパンダンの葉2~4、レモングラスの茎2本、クローブ2個、カルダモン2個、シナモン1片、油小さじ1、タマリンドジュース又は酢又は刻んだトマト小さじ1
《Ingredients》
500g chicken with bones, 2 tbsp chili powder, 1 tbsp unroasted curry powder, 1 tbsp roasted curry powder, ¼ tsp turmeric powder, 1 tsp salt, 4 cloves garlic chopped, ½ tsp ginger chopped, 1 onion sliced, 2 green chilies chopped, 6-8 curry leaves, 2-4 small pieces pandan, 2 stalks lemon grass, 2 cloves, 2 cardamoms, 1 piece cinnamon, 1 tbsp oil, 1 tbsp tamarind juice or vinegar or 1 tomato chopped
《作り方》
鶏肉をチリパウダー・2種のカレーパウダー・ターメリック・タマリンドもしくは酢・塩と一緒に30分ほどマリネする(漬ける)。
フライパンにオイルを入れて火をつける。マリネした鶏肉をフライパンに入れ、玉ねぎ、グリーンチリ、ニンニク、生姜、カレーリーフ、パンダン、レモングラス、カルダモン、クローブ、シナモンを加えてよく炒める。
ソテーできたら、鶏肉の周りをコーティングするようにソースをよく馴染ませる(3分)。
中火にし、水1/4カップを加えて蓋をする。とろみがついてきたら、よくかき混ぜ、蓋を取り、弱火にして更に煮込み、しばらくしたら火から下ろす。
《Method》
Marinade chicken with chili powder, 2 types curry powders, turmeric, tamarind or vinegar and salt for ½ an hr.
Put oil into a pan and heat it. Add in onions, green chilies, garlic, ginger, curry leaves, pandan, lemon grass, cardamoms, cloves, cinnamon etc. and sauté well.
After sautéing, put chicken and mix well to coat - 3 mins.
Add ¼ cup of water on medium heat with lid covered. When it's simmering, stir well and take the lid off and reduce further to low heat and after a while take it off the heat.
ライスを添えて、熱々のうちに召し上がれ!
Enjoy hot with a plate of rice!